The Canterbury Belle

door

in

‘The Canterbury Belle’

Het idee voor dit bijzondere zijspan is ontstaan in 1960, eigenlijk vooral als een publiciteitsstunt voor de Canterbury zijspannenfabriek. De bestuurder op de foto is één van de directeuren, Joe Jacobs, met zijn echtgenote.

Hier een link naar een leuke filmpje over dit bijzondere zijspan: http://www.britishpathe.com/video/sidecar-boat

Het zijspan-bootje weegt 76 kg en kan relatief eenvoudig door twee personen in het water getild worden. Een luchtgekoelde J.A.P. 80 cc motor van 1,9 pk is gemonteerd in de boeg en zou het bootje een snelheid van ca. 20 km/u (11 knopen) moeten kunnen geven. Er is alleen een koppeling, geen achteruit.

Het bootje bestaat uit een frame van houten ribben die bekleed zijn met waterbestendig multiplex en kan twee personen vervoeren of één persoon en wat bagage. Het roer wordt bediend met een joystick: beweeg die vooruit en de boot gaat naar rechts, achteruit en de boot gaat naar links.

Het bootje past precies in speciale houders van het zijspanframe en wordt met “quick-release” bouten vastgezet. Zo kan het gemakkelijk uitgenomen of teruggezet worden.

De verkoopprijs was destijds 175 GBP. Omdat men vond dat massaproductie te duur zou uitvallen zijn er in totaal maar 5 exemplaren gebouwd. Daar is er minstens nog één van over, en die zit nog aan een Ariel motorfiets!

Gevonden op internet en samengesteld door Herman Noort